Please upgrade your browser to view

KROM

We've noticed you're using an outdated or unsupported browser. Please upgrade your browser or choose from one of the modern browsers listed above (Chrome, Firefox, Safari, IE9, IE10, IE11) in order to view our website. Thank you for your time and interest in our services.

spamd config retrieve user prefs for sa-milt from sql server

Postat la November 4, 2014 de catre kRom__

Mesajul de mai sus se regaseste in /var/log/maillog in momentul in care un e-mail intra in server si urmeaza sa fie scanat de catre spamassassin in vederea determinarii de tip spam / ham (adica spam sau ne-spam).

Problema aici e ca in mod normal, intr-o configuratie postfix/mysql/dovecot/spamassassin/clamav/roundcube/postfixadmin, userul pentru care trebuie sa se citeasca preferintele pentru spamassassin din mysql (conform /etc/mail/spamassassin/local.cf – un tutorial bun se regaseste aici) este chiar recipientul mailului care trebuie scanat. Asta pentru ca baza de date MySQL e singurul punct comun din care pot citi toate modulele utile din setupul nostru pentru a ‘lucra’ cum trebuie impreuna.

Problema aceasta apare in momentul in care se trece cu spamassassinul de pe un backend traditional pe unul bazat pe MySQL si nu se schimba modalitatea in care postfixul invoca spamassassinul in /etc/postfix/master.cf.

Linia care invoca corect spamassassinul pentru scanare este asta:

spamassassin

     unix    n   n       pipe

     flags=Rq user=nobody argv=/usr/bin/spamc -u ${recipient} -e /usr/sbin/sendmail -oi -f ${sender} ${recipient}

In exemplul de mai sus, cel in care se invoca userul sa-milt, variabila de dupa -u este trecuta ${user}, ceea ce provoaca folosirea userului sub care ruleaza procesul de scanare al spamassasinului (sa-milt).

Foarte important e sa nu uitati sa dati restart / reload postfixului odata facuta schimbarea deoarece configuratiile sunt incarcate doar odata cu serverul propriu-zis.

[Update]:

In configuratia de mai sus, apare o problema cu extragerea configuratiei din mysql in situatia in care mailul e trimis catre mai multi destinatari. Se rezolva interfatand spamd cu postfix prin intermediul spamass-milter. Detalii in articolul urmator.